Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplo a dusno, místy přeháňky nebo bouřky, i silné s přívalovým deštěm

Kromě severozápadu horko, odpoledne a večer se mohou objevit supercely - sledujeme on-line

Aktuality

Během dnešního odpoledne začne přes naše území od severozápadu přecházet studená fronta. Před ní k nám ještě bude proudit teplý vzduch, ve kterém maxima hlavně v jihovýchodní polovině území přesáhnou tropickou třicítku, na Moravě a ve Slezsku čekejme ojediněle až 33 °C. Chladněji bude na západě, severozápadě a severu Čech, kde se fronta začne projevovat už v dopoledních hodinách velkou oblačností a místy i deštěm nebo přeháňkami - tam maxima vyšplhají na hodnoty kolem 25 °C. Odpoledne a večer pak od severozápadu počítejme s přibýváním oblačnosti i na ostatním území a místy se přidají přeháňky a bouřky, které by mohly být ojediněle i velmi silné. Doprovodit je mohou hlavně kroupy a silné nárazy větru (s nárazy až kolem 80 km/h), v menší míře i přívalové srážky s úhrny 20 až 30 mm. Vytvořit se mohou díky vysokým hodnotám střihu větru i supercely, kde mohou být projevy ještě intenzivnější. Nejpravděpodobnější jsou v severovýchodních a východních částech území. Později večer budou srážky ustávat a zítra se za frontou přechodně mírně ochladí a srážky ustanou.

On-line

21:54
Bouřky už naše území opuští. Noc bude klidná. Další velmi silné bouřky k nám zamíří v pátek. Zasáhnou navíc větší část území.

21:51
V Ostravě bylo naměřeno i lehce přes 30 mm srážek. Ulice Bohumínská byla pod vodou, viz video. Profesionální stanice Ostrava - Slezská Ostrava naměřila konkrétně 34,6 mm.

21:46
Nejvíce škod je hlášeno po bouřce z Opavy. Stromy tu padaly i na domy a poničily střechy, viz fotografie. V místě se vyskytl zřejmě výrazný downburst.

21:26
V Ostravě bouřka vážně poškodila střechu sportovní haly Trojhalí, viz fotografie. Velmi silné bouřkové jádro je nyní u Otrokovic ve Zlínském kraji.

21:06
Velmi silná bouřková jádra postupují i Zlínským kraje. Další je na jihu Moravy nedaleko Hustopečí a třetí velmi silné jádro je na východě Slezska a postupuje již do Polska. V příští hodině zde ještě budou bouřky pokračovat, potom odejdou dále na východ a noc již bude klidná.

21:01
V Opavě a okolí bouřka vyvracela vzrostlé stromy. Poničila několik aut. Hasiči hlásí desítky výjezdů.

20:53
V Opavě lidé hlásí popadané stromy a některé nesjízdné silnice (viz diskuse). Místní stanice v centru tu hlásí nárazy kolem 70 km/h, ale lokálně byly dle škod ještě větší, zřejmě přes 90 km/h.



20:49
Zatím u nás uhodilo přes 15 000 blesků. Počet blesků je stále vysoký a postupně přesáhne až 20 000. Jde o zatím nejbouřlivější den v tomto červnu. V pátek se ovšem očekává ještě více blesků.

20:45
Velmi silné bouřky postupují na východ Moravy a Slezska. Zatím nejvíce srážek hlásí stanice Osoblaha na severu okresu Bruntál, kde spadlo 25 mm srážek. Nedaleké Holčovice hlásí 27,9 mm srážek. V bouřkách jsou hlášeny i kroupy kolem 2 cm a nárazy větru kolem 70 km/h. Lokálně ovšem nelze vyloučit ani kroupy až 3 cm. V noci se postupně bude situace uklidňovat.

19:52
Velmi silné bouřky se vyskytují v oblasti Jeseníků. V jižních oblastech dochází i ke spojování několika buněk. Mohou je doprovázet kroupy a silné nárazy větru. V oblasti lze očekávat škody. Na severovýchodě dnes budou bouřky nejsilnější. V Čechách už se netvoří.

19:25
Několik silných bouřkových jader se rozvíjí na severozápadě Moravy. Jde i o supercely, které produkují kroupy přes 2 cm.

18:47
Silné bouřky se nyní rozvíjejí na východě Čech. U Pardubic je mohou doprovázet i kroupy. Postupují dále na východ.

17:10
Pás přeháněk postupuje přes severní polovinu Čech. Silnější je přeháňka u Rakovníka. Při postupu dále na východ mohou zesilovat. Silnější bouřky se tvoří za hranicemi v Polsku.

16:30
Bouřka u Olomouce slábne. Nové se rozvíjejí v oblasti Jeseníků. Celkově se bouřky více rozvíjejí v Polsku, u nás je fronta slabší a iniciuje vznik bouřek zatím jen sporadicky. Výrazná fronta k nám dorazí v pátek.

15:54
Přeháňky se vyskytují v oblasti Krušných hor. Zde nerostou oblaka dostatečně do výšky a tak se nejedená o bouřky. I tak ale přináší i úhrny kolem 20 mm. Při postupu dále do Čech, kde je více energie CAPE, mohou dále zesílit a do bouřek přerůst.

15:43
Severozápadě od Olomouce výrazně zesiluje bouřka. Na radaru má nyní výrazné bílé jádro a může přinášet kroupy a silné nárazy větru. Zasáhnout může i Olomouc.



15:16
15:02
První bouřka u nás vznikla jižně od Svitav. Zatím slabá, ale bude dále zesilovat. Radar

14:35
Nejtepleji je aktuálně na Moravě a ve Slezsku, kde se teploty šplhají až na 32 °C. Ještě tepleji u nás bude v pátek (maxima se mohou na nejteplejším místě dostat na 34 °C). První přeháňky a bouřky se tvoří v oblasti kolem Jeseníků, zatím hlavně severně od nich v Polsku. V příštích hodinách se začnou rozvíjet i jinde.

13:05
První bouřka vzniká v Německu u Würzburg. V pásu dále na východ by se měly v příštích hodinách tvořit další a postupně i na našem území. Vyskytovat se budou zřejmě v tenkém páse přes centrální a severovýchodní části našeho území, kde může projít izolovaná supercela.

12:05
První stanice hlásí teploty u 30 °C, nejčastěji na jihu Moravy. Nejchladněji je naopak na severozápadě, kde jsou teploty kolem 22 °C. Meteostanice

10:00


9:36
Hodně oblačnosti je nyní v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji a místy slabě prší. Počasí tu už ovlivňuje studená fronta. Jinde jen většinou jasno, hlavně v jihovýchodní polovině území. Během dne bude stále na severu a severozápadě zůstávat více oblačnosti a naopak na jihovýchodě bude slunečno. V oblasti mezi se odpoledne očekává rozvoj bouřek.

8:40
Dnešním hlavním nebezpečím bude možný vznik izolovaných supercel. V těch se mohou objevit především kroupy a silné nárazy větru. Postupovat a vznikat budou poměrně rychle v odpoledních a večerních hodinách. Nejvyšší pravděpodobnost jejich vyskytuje je v centrální a severovýchodní částech našeho území. Včera se již několik silných supercel objevilo severně od našeho území v Německu, kam přinesly na řadu míst kroupy o velikosti 2 až 4 cm.

Tip: Sledujte bouřky on-line